Trupele ruse, din nou în dificultate. Ce relevă ultimul raport al serviciilor militare britanice de spionaj

de: Emanuela Pana
22 03. 2022

Un nou raport întocmit de serviciile militare britanice de spionaj arată că trupele ruse sunt puse din nou în dificultate în Ucraina, mai ales că „blitzkrieg“-ul pe care miza Moscova nu a avut loc în țara vecină. „Forţele ruse au înregistrat o nouă zi de progrese limitate, majoritatea blocate la faţa locului“, se arată în raport. Mai multe detalii, în continuare.

Trupele ruse întâmpină din nou dificultăți în Ucraina

„Blitzkrieg“-ul (o campanie militară intensă menită să aducă o victorie rapidă – n.red) pe care miza Moscova în Ucraina nu a avut loc, armata rusă lovindu-se de rezistența tenace a trupelor ucrainene, arată un nou raport al serviciilor britanice militare de informaţii, relatează AFP.

„Forţe ucrainene continuă să respingă tentative ruse ocupare a sudului Mariupolului“, arată spionajul britanic în raport.

„În restul Ucrainei, forţele ruse au înregistrat o nouă zi de progrese limitate, majoritatea blocate la faţa locului“, se mai arată în raport.

Adjunctul Ministrului Informaţiilor Republicii Populare Doneţk (RPD), una dintre cele două regiuni separatiste ucrainene proruse recunoscute de Moscova la 21 februarie, și-a exprimat, la rândul său, satisfacția față de faptul că forțele armate ruse au „eliberat“ aproape jumătate din „zona Mariupol“.

„Din câte ştru eu (…), cel puţin 50% sunt eliberate“, a afirmat reprezentantul separatist prorus.

Cu toate acestea, ambele părți au suferit pierderi grele, a precizat el.

Citește și: Cum a reușit armata ucraineană să forțeze rușii să plece din Makariv. Orașul a fost eliberat de trupele lui Putin

Populaţia rusofonă din Donbas este ostilă noului ocupant

În ciuda faptului că armata lui Vladimir Putin se aștepta să fie primită ca o „eliberatoare“, populaţia rusofonă din Donbas este ostilă noului ocupant.

„Pentru a primi pe cineva ca eliberator trebuie să ştii de ce anume te eliberează“, precizează o specialistă în societăţi post-sovietice, Anna Colin Lebedev.

„Presa rusă a scos adesea în faţă ideea că rusofonii ar fi împiedicaţi să-şi vorbească limba. Acesta este un fals discurs, din 2014. Revoluţia (din Piaţa) Maidan, considerată neonazistă de către Kremlin, a fost mai degrabă rusofonă“, apreciază Lebedev.

Invadatorii ruși au reușit însă să ocupe parțial trei suburbii ale Kievului, în încercarea de a încercui capitala. Vorbim despre Bucha, Hostomel și Irpin (mai multe detalii AICI).